Gebruiksinstructie Passepartoutcalculator

door Pie de Vrede

 to the english help

calculator

1. Algemeen.

Deze calculator is bedoeld als hulpmiddel bij bepalen van de snijmaten, kleuren en symetrie  voor passe-partouts t.b.v.  het inramen van schilderijen, foto,s en andere soorten afbeeldingen. We praten hier verder over "afbeeldingen" .

Tevens wordt de passe-partout visueel gemaakt zodat de plaatsing van de afbeelding in de passe-partout zichtbaar wordt.

2. Opstart.

Als de PPC wordt opgestart gaat het programma uit van een aantal vaste waarden:

3. De calculator vraagt, om een passe-partout te kunnen uitrekenen, de volgende maten:

De lijst (frame): l/b maten in mm's, en de oriŽntatie. Lengte maal breedte of breedte x lengte opgeven maakt niet uit, de oriŽntatie bepaalt of de lijst verticaal of horizontaal is.
De afbeelding: 2 maten in mm's, en de oriŽntatie. Lengte maal breedte of breedte x lengte opgeven maakt niet uit, de oriŽntatie bepaalt of de afbeelding verticaal of horizontaal is.
De marge: De marge die horizontaal, c.q. verticaal nodig is om de afbeelding achter de passe-partout te bevestigen. (0 bij opplakken). 
Opmerking De  interne nauwkeurigheid staat op  0,1 mm

Let hierbij op het volgende:

4. Door op de knop  "Calc" te drukken wordt de passe-partout "uitgerekend".

5. kleur passepartout.

De kleur is standaard op beige ingesteld. Om te kijken of een andere kleur beter uitvalt kun je de kleur aanpassen door op een van de kleuren in het pallet te klikken. Dit resulteert in dezelfde passe-partout met de nieuwe kleur. De kleuren zijn gebaseerd op stalen van pp-karton van dieverse leveranciers. M.b.v. een kleurenmixer kun je zelf een kleur maken.

6. Kies voor een  afbeelding in de passe-partout.

Het is goed mogelijk om, in plaats van de default-afbeelding een eigen afbeelding in de passe-partout te plaatsen. Dit gaat als volgt:

Let hierbij op het volgende:

7. Verplaatsen van de afbeelding in de passe-partout.

De afbeelding wordt na berekening (voor zover mogelijk) symetrisch in de passe-partout geplaatst. Dat is niet altijd even esthetisch. Daarom  kun de afbeelding verplaatsen over de passe-partout, waarbij de snijmaten dynamisch worden aangepast:

De plaats van de afbeelding en de berekende afstanden in mm's worden in 't beeld dynamisch aangepast. 

8. Schalen van de weergave van de passe-partout.

Standaard wordt geprobeerd  de passe-partout zodanig weer te geven dat deze in de hoogte en in de breedte op uw scherm past, daarbij wordt rekening gehouden met:

9. Beperkingen en controles.

 Er zijn wat beperkingen ingebouwd, waarop wordt gecontroleerd.,